Acceptance and Commitment Therapie (ACT).

Acceptance and Commitment Therapie (ACT) (Nederlands: Acceptatie en Toewijdingstherapie) is een benadering die zich richt op het ontwikkelen van veerkracht.  Ken je dat, wanneer er situaties/gebeurtenissen op je pad komen waardoor je echt uit balans raakt? Het je gewoonweg niet lukt om dit te accepteren? Dat het je dagen/weken of zelfs maanden in beslag neemt. Je misschien wel verzuilt raakt in uren netflixen, ongezonde dingen eten, je energie weg is. Of in conflicten raakt met mensen om je heen. Je opgebouwde goede voornemens ineens niet meer 'part of the day 'zijn?

Dan is een ACT behandeling misschien ook wat voor jou. ACT leert je namelijk om anders naar de situatie te kijken. Hetgeen kunnen loslaten wat zó zwaar weegt. We kunnen onaangename gebeurtenissen niet voorkomen maar we kunnen wel veranderen hoe we met deze situaties om gaan.

Niet door jarenlange therapie, maar een x aantal sessies waarmee jij en ik aan de slag gaan met concrete oefeningen om jouw mentale weerbaarheid te vergroten.

 

Er staan zes stappen centraal in de behandeling:

 

  • Acceptatie: we gaan ruimte maken voor de onaangename ervaringen, alle gevoelens mogen er zijn. Je mag stoppen met vechten.
  • Defusie: loskomen van de gedachten in je hoofd. Het zal je niet meer in beslag nemen.
  • Het zelf: je kunt je gedachten en gevoelens observeren waardoor je ze met een breder perspectief benaderd.
  • Het hier en nu: Bewustwording van het huidige moment. Je leert voelen zonder er een oordeel over te hebben.
  • Waarden: Wat vind jij belangrijk, wat is voor jou van waarden? Je weet wat jouw leven zinvol en rijk maakt.
  • Toegewijd handelen: investeren in bovenstaande waarden.

 

 

Wanneer is ACT geschikt voor mij?

ACT kan een positieve rol spelen bij:

Depressie

Angstklachten

Fobieen

Stemmingstoornissen

Dwangstoornissen

Chronische pijn

Verslaving(en)

Werkgerelateerde problemen

Relatieproblemen

 

KOM IN JE KRACHT

Maar ook kan ACT jouw kwaliteit van leven vergroten wanneer je geen last hebt van psychische of fysieke klachten. ACT vergroot jouw algemene welzijn door jouw persoonlijke veerkracht te vergroten. Hiermee leer je dus jouw leven in te richten op jouw manier. Met ACT leer je los te breken van bepalende overtuigingen en situaties uit het heden én het verleden. Je hoeft niet meer te piekeren en je hoeft niet meer te leven naar de ideeën en wensen van anderen, Je gaat leven naar de waarden die voor jou belangrijk zijn. Zo krijg je een fijner, lichter en gelukkiger leven en kun jij dingen gaan bereiken waar je anders alleen van durfde te dromen!